Zilele culturale ale oraşului Şomcuta Mare 2016 (Partea a II-a)

Posted by

Duminică 24.07.2016, Consiliul Local și Primăria orașului Șomcuta Mare în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș au organizat un eveniment cultural de excepție: „Zilele culturale ale oraşului Şomcuta Mare”, acțiune cuprinsă în cadrul Programului cultural prioritar al Consiliului Judeţean Maramureş pentru anul 2016 – Conservarea și punerea în valoare a cântecului, dansului și portului popular din Județul Maramureș.
Printre oaspeții de seamă care au răspuns invitației primarului Buda Ioan Gheorghe, au participat și au transmis mesaje de felicitare șomcutenilor și autorităților locale la deschiderea oficială a evenimentului, s-au numărat: deputatul Florin Tătaru, consilierii județeni, care reprezintă interesele Țării Chioarului în Consiliul județean: Emil Marinescu și Emil Muntean, primari din localitățile învecinate: Emilian Pop – primarul localității Săcălășeni, Mătieș Ioan – primarul localității Mireșu Mare, Octavian Pavel – primarul localității Recea și Burde Ioan Sorin – primarul localității Valea Chioarului.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului județean Maramureș și vicepreședintele Lucian Morar, i-au felicitat pe chioreni la ei acasă, cu toate că în agenda evenimentelor programate a se desfăsura duminică, 24.07.2016, figurau și alte acțiuni importante în județ, și anume Ziua bunei vecinătăți româno-ucrainiene, Sărbătorile Coașului.
„Doresc să-l felicit pe domnul primar pentru că el menține întreaga Țară a Chioarului, îi dă un alt imbold. E nevoie ca ceea ce ne-au lăsat strămoșii nostri, cultura, tradițiile noastre, ceea ce am moștenit de la bunicii noștri, să lăsăm cu sfințenie și noi mai departe copiilor noștri. Să avem astfel de manifestări e un lucru extraordinar, de aceea mă bucur că și consilierii județeni au fost de acord în această săptămână, să includă manifestarea dumneavoastră în Programului cultural prioritar al Consiliului Judeţean Maramureş pentru anul 2016. Vă felicit încă o dată și vă asigur că în continuare veți beneficia de tot sprijinul Consiliului Județean Maramureș, instituție pe care cu onoare am fost ales și de dumneavoastră să o conduc”, a spus președintele Gabriel Zetea în cuvântul de deschidere.
„Echipa nouă formată la conducerea județului mentine o strânsă legătură cu dumneavoastră. Eu din Ulmeni, vecin al dumneavoastră, Doru Ioan Dăncuș celălalt vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, ginere ale unei familii respectate dintr-o localitate aparținătoare de orașul Șomcuta, alături de președintele Gabriel Zetea vă garantăm că vom susține proiectele pe care administrația publică locală le va prezenta Consiliului județean, și le vom soluționa în interesul dumneavoastră. Vă mulțumesc dragi șomcuteni, dragi chioreni, domnule Primar și Dumnezeu să vă dea multă sănătate să vă bucurați de momente frumoase așa cum este si cel de astăzi”, a spus Lucian Morar, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.
Cele patru coruri reprezentative din Țara Chioarului:”Cînturi din Chioar” din Vălenii Șomcutei,” Glasul Chioarului” din Șomcuta Mare, „Buciumenii Chioarului” din Buciumi și Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, au evoluat și și-au dat concursul pe scena Casei de Cultură Aurel Buteanu, în a încânta publicul spectator printr-o interpretare de exceptie a celor mai frumoase cântece patriotice și populare din folclorul autentic. Aceste coruri au avut un rol esenţial în păstrarea identităţii naţionale, culturale şi religioase a locuitorilor din zonă, contribuind la transmiterea patriotismului și identității culturale din generație în generație. Ele sunt, poate, cea mai vie carte de vizită a Țării Chioarului, servind totodată ca „testament” al generaţiilor trecute şi „paşaport” al celor viitoare.
Ansamblurile folclorice din Valea Chioarului, Mireșu Mare, Ansamblul STEJARUL din Finteușu Mare, Clubul elevilor din Șomcuta Mare, au înveselit atmosfera de sărbătoare pe care autoritățile au pregătit-o pentru cei prezenți la eveniment.
Tot în acest cadru festiv a fost lansată revista „Șomcuta Mare, vatră de istorie, cultură și civilizație”, în al cărei conținut este cuprins folclorul, meșteșugurile tradiționale, elemente de identitate culturală prin care orașul Șomcuta Mare să redevină capitala culturii Țării Chioarului.
În încheierea progragramului, Ansamblul Folcloric Național Transilvania, a susținut pentru chioreni și invitații acestora un binemeritat regal folcloric.

Sursa: www.cjmaramures.ro

Studio Achim - aug. 25, 2016 | Fără categorie
Tagged | , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply